top of page

Είναι καλή-υγιεινή συνήθεια το ρόφημα πρωτεΐνης για πρωινό;

Εξετάζουμε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης πρωτεϊνικού ροφήματος για πρωινό, καθώς και τα πιθανά οφέλη τους στην απώλεια βάρους και στην ενίσχυση της φυσική σας κατάστασης.

Δείτε λοιπόν αν είναι καλή-υγιεινή συνήθεια το ρόφημα πρωτεΐνης για πρωινό.

Τα πρωτεϊνικά προϊόντα διατροφής βρίσκονται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότερα άτομα έχουν υιοθετήσει τα πρωτεϊνικά σκευάσματα ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής, με έμφαση στα ροφήματα πρωτεΐνης. Πράγματι, πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας καταναλώνουν ροφήματα πρωτεΐνης για να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα και να βελτιώσουν την αθλητική τους απόδοση.

Tα πρωτεινικά ροφήματα είναι μια βολική επιλογή πρωινού για όσους δεν έχουν χρόνο το πρωί. Εκτός από το ότι είναι πολύ θρεπτικά και εύκολα στην παρασκευή, μπορούν να προσαρμοστούν έτσι ώστε να ταιριάζουν στις συγκεκριμένες προτιμήσεις σας και φυσικά μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή στην προπόνηση.

Τι μπορεί να σας προσφέρει ένα ρόφημα πρωτεΐνης ;

Για πρωινό μπορεί να προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη.


Είναι γρήγορο και βολικό

Το shake πρωτεΐνης μπορεί να είναι μια βολική εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες τροφές πρωινού. Ανάλογα με τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε απαιτεί γενικά λίγο έως καθόλου προετοιμασία, κάτι που μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο και άμεση ενέργεια το πρωί.

Επιπλέον, μπορείτε να προετοιμάσετε τα υλικά εκ των προτέρων, ώστε να τα βάλετε εύκολα στο μπλέντερ μόλις ξυπνήσετε. Επίσης, αποτελούν μια καλή επιλογή εάν πιέζεστε χρονικά το πρωί και χρειάζεστε ένα πρωινό που θέλετε να το καταναλώσετε εν κινήσει.


Πληρότητα και κορεσμό

Η κατανάλωση πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι μια εξαιρετική στρατηγική για όσους θέλουν να περιορίσουν την επιθυμία για φαγητό και παράλληλα να αισθάνονται πληρότητα μεταξύ των γευμάτων.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διενεργήθηκε σε 15 άτομα, η κατανάλωση πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ήταν πιο αποτελεσματική από την κατανάλωση πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για τη μείωση των επιπέδων της γκρελίνης, της ορμόνης που αυξάνει το βάρος και είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας.

Μια άλλη μελέτη σε 19 άτομα έδειξε ότι ο διπλασιασμός της πρόσληψης πρωτεϊνών οδήγησε σε σημαντική μείωση της πρόσληψης θερμίδων και του σωματικού βάρους.

Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του χαμηλού σακχάρου στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης και της πείνας.


Πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Τα πρωτεϊνικά ροφήματα μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό τρόπο για να προσλάβετε επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα στην καθημερινή σας διατροφή.

Λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, τα κολοκύθια και τα παντζάρια είναι όλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν εύκολα να αναμειχθούν σε ένα πρωτεϊνικό shake.

Φρούτα όπως φράουλες, βατόμουρα, μπανάνες και ακτινίδια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της γεύσης του smoothie ή του shake.

Άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να προσθέσετε στο πρωτεϊνικό σας ρόφημα είναι ξηροί καρποί, σπόροι, γιαούρτι, γάλα, βότανα και μπαχαρικά.


Απώλεια βάρους

Τα ροφήματα πρωτεΐνης είναι μια καλή επιλογή για κάποιον που είναι δραστήριος και προσπαθεί να χάσει βάρος, αφού κάποιες πηγές πρωτεΐνης όπως το κόκκινο κρέας παρέχουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά. Τα ροφήματα πρωτεΐνης είναι απόλυτα ασφαλή για υγιή άτομα. Η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί σε σχέση με τους υδατάνθρακες, και έτσι σας κάνει να νιώθετε πληρότητα, αποφεύγοντας το συνεχές τσιμπολόγημα.

Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να ωφελήσει την απώλεια βάρους μέσω πολλών μηχανισμών. Καταρχάς μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σας, δηλαδή τον αριθμό των θερμίδων που καίει το σώμα σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί επίσης να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων και τον έλεγχο της πείνας τροποποιώντας τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που εμπλέκονται στον έλεγχο της όρεξης, συμπεριλαμβανομένης της γκρελίνης και της λεπτίνης.

Μία μελέτη σε 27 άτομα έδειξε ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πρωτεΐνης για 12 εβδομάδες οδήγησε σε ανώτερα επίπεδα πληρότητας, μειωμένη επιθυμία για φαγητό αργά το βράδυ, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Προσοχή! Παρόλο που η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της απώλειας βάρους, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα υπόλοιπα συστατικά του ροφήματος. Αν και συστατικά όπως ξηροί καρποί, σπόροι, μαύρη σοκολάτα και βούτυρο ξηρών καρπών είναι υγιεινά και θρεπτικά με μέτρο, είναι επίσης υψηλά σε θερμίδες και θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση βάρους εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Παν μέτρο άριστον, λοιπόν!


→ Ωφέλιμο στην προπόνηση

Τα ροφήματα πρωτεΐνης εκτός από τη βοήθεια που μπορούν να σας προσφέρουν στην απώλεια βάρους και στην πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών ουσιών, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης,

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση των ιστών και την ανάπτυξη των μυών. Μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να ανακάμψει μετά από έντονη προπόνηση.

Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη ικανοποιητικής ποσότητας πρωτεΐνης στη διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση της μυϊκής δύναμης, καθιστώντας τα πρωτεινούχα ροφήματα ιδιαίτερα ευεργετικά για όσους θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα, όπως οι bodybuilders.

Τα ροφήματα πρωτεΐνης μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό, να μειώσουν την όρεξη και να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους

Πιθανά μειονεκτήματα

Ενώ τα ροφήματα πρωτεΐνης μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

  • Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι περιέχει το πρωτεϊνικό σας ρόφημα, καθώς πολλά μείγματα και σκόνες είναι γεμάτα με πρόσθετα συντηρητικά και τεχνητά γλυκαντικά.

  • Μερικοί άνθρωποι, επίσης, μπορεί να δυσκολεύονται να αφομοιώσουν ορισμένα συστατικά που βρίσκονται συνήθως σε ροφήματα πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης ορού γάλακτος.

  • Επιπλέον, η κατανάλωση πρωτεϊνικών ροφημάτων σε πολλαπλά γεύματα την ημέρα μπορεί να μειώσει την ποικιλομορφία της διατροφής σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο της διατροφικής ανεπάρκειας.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να συνδυάσετε το πρωινό πρωτεϊνικό ρόφημα με μια ποικιλία από υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, θα διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε καθημερινά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Προσοχή! Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει προσεκτικά την ετικέτα που καταγράφει τα συστατικά του πρωτεϊνικού σκευάσματος που αγοράσατε!


Συμπέρασμα

Η κατανάλωση ενός πρωτεϊνικού ροφήματος για πρωινό μπορεί να είναι ένας γρήγορος και βολικός τρόπος για να “συμπιέσετε” περισσότερα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας και να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης.


Τα πρωτεϊνικά ροφήματα μπορούν επίσης να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την υποστήριξη της απώλειας βάρους και την ενίσχυση της μυϊκής μάζας και δύναμης. Πράγματι, είναι καλή-υγιεινή συνήθεια το ρόφημα πρωτεΐνης για πρωινό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσθέσετε στο ρόφημά σας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα και λαχανικά. Και φυσικά να το συνδυάσετε με μια υγιεινή, ολιστική διατροφή, διασφαλίζοντας έτσι ότι λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Πηγή: https://www.naturanrg.gr/


Στα αιθέριο Bio Stores θα βρείτε αρκετές επιλογές πρωτεΐνης απόλυτα φυσικές, και φυτικές (Vegan).
13 views0 comments

Comments


bottom of page