top of page

Γιατί προτιμάμε βιολογικά τρόφιμα;Τι είναι τα βιολογικά τρόφιμα; Με τον όρο “βιολογικά” χαρακτηρίζονται τα προϊόντα εκείνα που παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ή άλλων ορμονών. Αυτή η μορφή βιολογικής παραγωγής -γεωργίας ή κτηνοτροφίας ή ιχθυοκαλλιέργειας (που τέθηκε σε εφαρμογή στις 5 Αυγούστου 2009) – στηρίζεται σε φυσικές και όχι χημικές διεργασίες, και στην αποφυγή της χρησιμοποίησης χημικών (π.χ. λιπασμάτων, φαρμάκων, ορμονών) ή άλλων προστατευτικών προϊόντων, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών και μικροοργανισμών.

Τα βιολογικά είναι πιο υγιεινά; Οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν αυτό που όλοι φανταζόμασταν. Σε σύγκριση με τα συμβατικά τρόφιμα, τα βιολογικά τρόφιμα συνδέονται με καλύτερη υγεία για πολλούς λόγους.

  • Περιέχουν περισσότερες βιταμίνες , θρεπτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία γύρω στο 20-30% σε αντίστοιχο βάρος τους σε αντίθεση με τα συμβατικά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν μπορούν να προσληφθούν στο ακέραιο, χωρίς την αντίστοιχη πρόσληψη χημικών καταλοίπων.

  • Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τοξικών μετάλλων και παρασιτοκτόνων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον παιδικό οργανισμό, καθώς στην παιδική ηλικία εμφανίζονται πολλές αλλεργίες.

  • Μπορούν να περιέχουν έως και 69% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μη βιολογικά τρόφιμα. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά καθώς προστατεύουν το σώμα από μόρια που είναι επιβλαβή για το σώμα. Οι κύριες πηγές για τα αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

  • Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά, γιατί στην καλλιέργεια τους δεν χρησιμοποιήθηκαν ορμόνες , λιπάσματα βιταμίνες ή αντιβιοτικά, δηλαδή παρεμβάσεις που είναι έξω από τη φυσιολογική τους ζωή.

  • Παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων, συστατικά των οποίων η αυξημένη πρόσληψη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.

  • Είναι πιο γευστικά και μυρωδάτα και καλλιεργούνται με μεθόδους πιο φιλικές για το περιβάλλον.

Είναι πιο ακριβά; Η τιμή αγοράς των βιολογικών προϊόντων είναι συχνά υψηλότερη από εκείνη των συμβατικών. Εάν συγκρίνει κανείς ωστόσο τις συνέπειες της λήψης συμβατικής και βιολογικής τροφής, η διαφορά αυτή εξηγείται. Στην τιμή του φθηνού συμβατικού προϊόντος δεν συμπεριλαμβάνεται το λεγόμενο ‘εξωτερικό κόστος’, δηλαδή η αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλεί η παραγωγή και κατανάλωσή του. Για παράδειγμα η χρήση χημικών λιπασμάτων στα πλαίσια της συμβατικής γεωργίας ρυπαίνει με νιτρικά οξέα τον υδροφόρο ορίζοντα όπου μεταφέρεται το πόσιμο νερό. Η κατανάλωση του επιβαρυμένου νερού μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις και αλλεργικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή του καθαρισμού του νερού δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του συμβατικού προϊόντος και επιβαρύνει την κοινωνία, δηλαδή όλους μας. Αν προσθέσει κανείς τα έξοδα αυτά στην τιμή πώλησης των συμβατικών προϊόντων θα διαπιστώσει πως αυτή φτάνει, αν όχι ξεπερνάει, την αντίστοιχη των βιολογικών. Γνωρίζοντας την αλήθεια αυτή, μπορεί κανείς να κάνει τις επιλογές του ως συνειδητός αγοραστής.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές; Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα. Πώς μπορεί όμως ο καταναλωτής να καταλάβει αν ένα προϊόν που διατίθεται προς πώληση είναι πράγματι βιολογικό; Βιολογικής παραγωγής είναι ένα προϊόν που παράγεται σύμφωνα με ένα πρότυπο, για παράδειγμα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον κανονισμό 2092/91. Η παραγωγή και η μεταποίηση ελέγχεται και πιστοποιείται από αναγνωρισμένους από το κράτος οργανισμούς πιστοποίησης. Ο ενημερωμένος καταναλωτής αναζητά απαραίτητα το σήμα του πιστοποιητικού οργανισμού στη συσκευασία των προϊόντων. Στην περίπτωση των μη συσκευασμένων προϊόντων ο καταναλωτής θα πρέπει να αναζητήσει το πιστοποιητικό του οργανισμού πιστοποίησης που οφείλει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Στην αντίθετη περίπτωση ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να το ζητήσει. Η πιστοποίηση θα καθοδηγήσει με ασφάλεια τον καταναλωτή στη σωστή επιλογή ανάμεσα στα βιολογικά προϊόντα και στα προϊόντα που έχουν επάνω τους ενδείξεις όπως “οικολογικό” ή “bio” και είναι στην πραγματικότητα συμβατικά.

Πού διατίθενται βιολογικά προϊόντα; Βιολογικά προϊόντα διατίθενται στα εξειδικευμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής

αιθέριο Bio Stores. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει προϊόντα για όλες τις ανάγκες του σύγχρονου νοικοκυριού, από φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέχρι είδη καθαρισμού και συμπληρώματα διατροφής.

"Βιολογικά για Όλους"43 views0 comments
bottom of page