top of page

Τι είναι το Μέλι Manuka?Σε όλα τα "αιθέριο" Bio Stores με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

Το μέλι Manuka είναι ένα SUPER μέλι! Είναι μια υπερ-τροφή! Διαθέτει έναν παράγοντα που το καθιστά μοναδικό και πολύτιμο: την ισχυρή, επιστημονικά αποδεδειγμένη, αντιβιοτική δύναμη, ικανή να αγωνίζεται και να νικήσει πολλές παθολογίες, που ούτε χημικά αντιβιοτικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Περιέχει μοναδικούς ευεργετικούς παράγοντες που το ξεχωρίζουν από άλλους τύπους μελιού και είναι φυσικά αντιφλεγμονώδες.


ΤΟ ΜΕΛΙ MANUKA ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ από μέλισσες που συλλέγουν νέκταρ από τα άνθη του manuka, (ένας αειθαλής θάμνος που αναπτύσσεται μακριά από οποιαδήποτε ρύπανση για χιλιάδες χρόνια μόνο στα αμόλυντα τμήματα της Νέας Ζηλανδίας). Τα φυτά manuka καλύπτονται για πολλούς μήνες από πολ- λά ροζ, λευκά και σκούρα κόκκινα λουλούδια, τα οποία είναι εξαιρετικά ελκυστικά για τις μέλισσες και των οποίων το χρώμα εξαρτάται από την ποσό- τητα χρωμίου που υπάρχει στο έδαφος.

Πρώτοι οι Μαορί, οι αυτόχθονες της Ν. Ζηλανδίας αξιοποίησαν αυτό το μοναδικό παραδοσιακό γιατρικό. Οι Μαορί, εκτός από το μέλι χρησιμοποιούσαν τμήματα του κορμού και αποξηραμένα φύλλα του δένδρου, για να παρασκευάσουν τσάι δραστικό για κρυολογήματα, βρογχίτιδες, γαστρεντερίτιδες και ρευματισμούς.

Στο πλαίσιο εργαστηριακών μελετών έχει παρατηρηθεί ότι το μέλι manuka εμποδίζει την ανάπτυξη περίπου 60 ειδών βακτηρίων, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που παρουσιάζουν αντίσταση στα διαθέσιμα αντιβιοτικά. Η έρευνα έδειξε την ικανότητα του μελιού να καταστρέφει επιτυχώς διάφορα βακτήρια όπως ο Staphylococcus aureus, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα λόγω της υψηλής αντοχής τους σε ποικίλα είδη αντιβιοτικών. Επιπροσθέτως, εξακριβώθηκαν και οι αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιιικές, αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες του.

Πού οφείλεται η μεγάλη αντιβιοτική του ικανότητα;

Όλοι οι τύποι μελιού έχουν κάποιες αντιβακτηριακές ιδιότητες λόγω της παρουσίας υπεροξειδίου του υδρογόνου. Ο λόγος, που αυτό το φυσικό αντισηπτικό μειώνεται δραστικά ή πολύ συχνά εξαλείφεται εντελώς έχει να κάνει με παράγοντες, όπως η θερμότητα, το φως και ειδικά η παρουσία της καταλάσης, ένα ένζυμο που βρίσκεται σε αφθονία στους ιστούς και στον ανθρώπινο ορό. Στην πραγματικότητα, μόλις το «φυσιολογικό» μέλι καταπίνεται και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό, το ένζυμο καταλάση αποσυνθέτει το υπεροξείδιο του υδρογόνου εξαλείφοντας ένα μεγάλο μέρος της αντιβακτηριακής του αποτελεσματικότητας.

Αντίθετα με το κοινό μέλι, οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού Manuka δεν απορρέουν από την παρουσία του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Αυτό απέδειξε επιστημονικά ο καθηγητής Βιοχημείας Peter Molan του Πανεπιστημίου Waikato στη Νέα Ζηλανδία. Με τη διεξαγωγή μιας σειράς εργαστηριακών δοκιμών φάνηκε ότι το μέλι Manuka διατηρεί ανέπαφη την ίδια αντιβακτηριακή του δράση. Για το λόγο αυτό οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού manuka έχουν ονομαστεί από τον ίδιο ως non-peroxide activity -NPA (μη υπεροξειδική δραστικότητα).

Κατά της γήρανσης! Σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο είδος μελιού, το manuka έχει τα υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών και τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, χαρακτηριστικά που βοηθούν στην προστασία της επιδερμίδας από τις οξειδωτικές βλάβες, όπως αυτές που προκαλούνται από τη ρύπανση και τις ακτίνες UV.

Επίσης, όντας πλούσιο σε σάκχαρα και με 4 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία από οποιοδήποτε άλλο μέλι, διεγείρει τους ινοβλάστες και τα κερατινοκύτταρα που παράγουν κολ- λαγόνο, συμβάλλοντας στην επανόρθωση των βλαβών και τη συγκράτηση της υγρασίας στον επιδερμικό φραγμό.

3 βασικά συστατικά το κάνουν να ξεχωρίζει:

› Μεθυλογλυοξάλη (MGO): Έχει αξιόλογη δράση ενάντια σε ποικίλα βακτήρια (π.χ. Μικρόβιο Πρωτέας, Enterobacter cloacae). › Διυδροξυακετόνη (DHA): Βρίσκεται στο νέκταρ των λουλουδιών του μανούκα και μετατρέπεται σε μεθυλογλυοξάλη κατά τη διαδικασία παραγωγής του μελιού.

› Λεπτοσπερίνη Πρόκειται για μια φυσική χημική ουσία στο νέ- κταρ των λουλουδιών του και είναι ενδεικτική για την «αυθεντικότητα» του μελιού.

Προσοχή! Δεν έχουν όλα τα μέλια Manuka τις ίδιες αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η «δύναμη» επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (το έργο των μελισσών στα δέντρα διαφόρων ειδών, ο τρόπος και ο χρόνος της συγκομιδής, κλ.π. Και, επίσης, αλλάζει σημαντικά από παρτίδα σε παρτίδα).

Δεδομένου ότι η θερμότητα και το φως εξαλείφουν τα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να εξοντώσουν τα ευεργετικά ένζυμα στο μέλι, αναζητήστε ένα εντελώς ακατέργαστο, μη παστεριωμένο, καθαρό μέλι Manuka.

Στα αιθέριο Bio Stores έχετε αρκετές επιλογές σε Μέλι Manuka.


162 views0 comments

Comments


bottom of page