top of page

Φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης!


10 αγνά, βιολογικά υποκατάστατα ζάχαρης και οι…

θερμίδες τους!

Η επεξεργασμένη ζάχαρη όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες καταντά εθιστική και επιβλαβής για την υγεία μας. Η επεξεργασμένη ζάχαρη εκτός του ότι δημιουργεί τερηδόνα

στα δόντια, μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιακά νοσήματα, κ.α.

Υπάρχουν φυσικές λύσεις που προσδίδουν γλυκιά γεύση χωρίς τις βλαβερές επιπτώσεις της ζάχαρης. Οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις εξάγονται σχεδόν από τα πάντα, από τα φρούτα μέχρι και από το ρύζι. Για παράδειγμα, η στέβια δεν έχει καθόλου θερμίδες και υδατάνθρακες και είναι 100% φυτική.


Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τα 10 φυσικά υποκατάστατα της ζάχαρης και τις θερμίδες τους:

  1. Μέλι: Περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη και νιασίνη, ενώ παράλληλα έχει αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 22 θερμίδες.

  2. Στέβια: Παράγεται από το ομώνυμο φυτό και είναι 30 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, δεν έχει θερμίδες, ούτε υδατάνθρακες και δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 0 θερμίδες.

  3. Φρουκτόζη: Προέρχεται από τα φρούτα και είναι ιδανική για διαβητικούς. Μοιάζει με τη λευκή ζάχαρη, αλλά είναι πιο γλυκιά, ενώ συνιστάται η κατανάλωση μέχρι πέντε φορές την ημέρα. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 24 θερμίδες.

  4. Μελάσα: Το παχύ σκούρο σιρόπι είναι ένα υποπροϊόν που παρασκευάζεται από το ζαχαροκάλαμο. Συμβάλλει στα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως, της παχυσαρκίας, του διαβήτη ακόμη και της ακμής. Μια από τις ψηλότερες πηγές σιδήρου. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 47 θερμίδες.

  5. Ζάχαρη καρύδας: Παράγεται από θερμική επεξεργασία του χυμού από τα μπουμπούκια της καρύδας. Περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο, ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 45 θερμίδες.

  6. Σιρόπι σφενδάμου: Πρόκειται για το χυμό που λαμβάνεται από τα δέντρα σφενδάμου και ο οποίος περιέχει πάνω από 54 αντιοξειδωτικά. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 50 θερμίδες.

  7. Έψημα σταφυλιού/ σταφυλόμελο: Παρασκευάζεται από το χυμό σταφυλιού (μούστος) ο οποίος δεν έχει υποστεί ζύμωση. Ο μούστος περιέχει βιταμίνες A, B και C, μέταλλα όπως κάλλιο και φωσφόρο, καθώς και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Το σταφυλόμελο είναι πλούσιο σε ενέργεια και αποτελεί φυσική πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 15 θερμίδες

  8. Χαρουπόμελο: Παρασκευάζεται από τα χαρούπια. Κατατάσσεται στην κατηγορία των υπερ τροφών, αφού αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών. Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, πυρίτιο, καθώς και βιταμίνες Α, Β1, Β2, D. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 65 θερμίδες.

  9. Νέκταρ αγαύης: Παράγεται από το φυτό Agave από το οποίο παρασκευάζεται και η τεκίλα και έχει ευχάριστη γεύση. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 60 θερμίδες.

  10. Ξυλιτόλη: Θεωρείται ως μια φυσική και υγιής εναλλακτική λύση της ζάχαρης και ανευρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως στα βατόμουρα, το φλοιό του καλαμποκιού, τη βρώμη και τα μανιτάρια. Είναι ιδανική για διαβητικούς. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 25 θερμίδες.

Επιλέγουμε ποιοτικά βιολογικά προϊόντα ΧΩΡΙΣ ΧΗΜΙΚΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ. Εννοείτε πως θα τα βρείτε όλα στα αιθέριο, Bio Stores!!

117 views0 comments
bottom of page