top of page

7 κορυφαίες τροφές για την υγεία του εγκεφάλου

1. Βιολογικός Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε υγιή λίπη που ονομάζονται ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά περιλαμβάνουν λίπη όπως το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) που βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου σας μειώνοντας τη φλεγμονή. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν επίσης συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης και γνωστικής εξασθένησης. Η βιταμίνη Β12 είναι μια άλλη βασική θρεπτική ουσία που βρίσκεται στον σολομό. Θεωρείται ότι παίζει θεμελιώδη ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθώντας στην πρόληψη νευρολογικών και αναπτυξιακών διαταραχών, διαταραχών διάθεσης και άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της αγγειακής άνοιας. Ο σολομός περιέχει επίσης σελήνιο, αντιοξειδωτικά και κάλιο, κάνοντας αυτό το λιπαρό ψάρι ακόμα καλύτερο για την υγεία του εγκεφάλου.


2. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα στον πλανήτη, γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα για τον εγκέφαλο. Επιπλέον, λαχανικά όπως το λάχανο, το λάχανο και το μπρόκολο προστατεύουν την υγεία του εντέρου μειώνοντας τη φλεγμονή στην επένδυση του εντέρου.

Η φλεγμονή είναι ο #1 εχθρός για την υγεία του εγκεφάλου. Τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν μια ποικιλία επιδράσεων που προάγουν την υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, βοηθούν στην αποτοξίνωση και μειώνουν τις φλεγμονές σε όλο το σώμα.


3. Μύρτιλα

Τα Μύρτιλα συχνά επαινούνται για τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους. Αυτά τα μοναδικά αντιοξειδωτικά που συχνά αναφέρονται ως φλαβονοειδή, έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τις εκφυλιστικές διεργασίες που σχετίζονται με την ηλικία στον εγκέφαλο. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η αυξημένη πρόσληψη μύρτιλων μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη χωρική μάθηση και στις ικανότητες μνήμης. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μύρτιλων μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.


4. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι ένας ισχυρός παίκτης στον κόσμο της γνωστικής υγείας, καθώς περιέχουν μια σημαντική ένωση γνωστή ως φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη δημιουργία νευροδιαβιβαστών, την προώθηση της κυτταρικής αποτοξίνωσης και τη διασφάλιση της σωστής ανάπτυξης του νευρικού συστήματος. Σε πρόσφατες μελέτες, το φυλλικό οξύ έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα λουτεΐνης, η οποία είναι διαιτητική

καροτενοειδές που σχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα λουτεΐνης στον εγκέφαλο μετά την κατανάλωση αβοκάντο βελτίωσαν τη χωρική μνήμη εργασίας και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Τέλος, τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχουν αποδειχθεί σε έρευνες ότι διευκολύνουν την υγιή ροή του αίματος σε όλο το σώμα και στον εγκέφαλο.


5. Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi, το κεφίρ και το ξινολάχανο είναι γεμάτα βασικά ένζυμα και προβιοτικά που είναι σημαντικά για την πέψη και την υγεία του εντέρου. Αυτά τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, που περιέχουν δισεκατομμύρια προβιοτικά βακτήρια, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας, να οδηγήσουν σε καθαρότερη σκέψη και να βελτιώσουν τη διάθεση. Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση συσχετίζεται με σημαντικές βελτιώσεις στην κατάθλιψη και το άγχος. Η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση δεν φαίνεται μόνο να αποκαθιστά τα καλά βακτήρια στο έντερο και να ωφελεί την ψυχική σας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τέλος, η ίδια η διαδικασία ζύμωσης μπορεί πράγματι να αυξήσει την περιεκτικότητα σε βιταμίνες αυτών των τροφίμων.


6. Πρεβιοτικές τροφές

Οι πρεβιοτικές τροφές είναι μια από τις πιο υποτιμημένες τροφές για τον εγκέφαλο. Αυτές οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, λειτουργούν ως τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου, τα οποία με τη σειρά τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει περισσότερη ενέργεια για να τροφοδοτήσετε τον εγκέφαλό σας! Στην πραγματικότητα μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας από τα βακτήρια του εντέρου σας, χρησιμεύοντας ως πηγή ενέργειας που τελικά τροφοδοτεί τον εγκέφαλό σας ενώ μειώνει τη φλεγμονή. Τα πρεβιοτικά περιλαμβάνονται σε αγκινάρες, σκόρδο και κρεμμύδια. Επίσης ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, που προάγουν την καλή υγεία του εντέρου, υποστηρίζουν πέψη και βοηθώντας στην απώλεια βάρους.


7. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι δύναμη που τονώνει τον εγκέφαλο! Αυτά τα φανταστικά σνακ περιέχουν άφθονο λίπος και πρωτεΐνη που είναι υγιές για τον εγκέφαλο. Οι ξηροί καρποί έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου, βελτιώνουν τη γνωστική απόδοση στους ενήλικες και αποτρέπουν τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ποικιλία άλλων πλεονεκτημάτων. Τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έως και 30%, καθώς και μειώνουν τη φλεγμονή σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, βασικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.


Επιλέγουμε πάντα βιολογικά!

92 views0 comments
bottom of page