top of page

Top 5 οφέλη της Aloe Vera

Πριν από 6,000 χρόνια οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν την αλόη βέρα ως φυτό θαύμα.

Το χρησιμοποίησαν με πολλούς τρόπους, από τη θεραπεία εγκαυμάτων έως τη μείωση του πυρετού. Λίγες χιλιετίες αργότερα, η ίδια η Κλεοπάτρα χρησιμοποίησε αλόη στις καθημερινές θεραπείες δέρματος.

Οι αρχαίοι Έλληνες επιστήμονες εκτίμησαν επίσης την αλόη, θεωρώντας το φυτό ως παγκόσμια πανάκεια.

Και ο μύθος λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε εδάφη στα παράλια της Αφρικής για να εξασφαλίσει προμήθειες αλόης βέρα για τους στρατιώτες του.

Το «φυτό θαύμα» αντιμετωπίστηκε σαν θησαυρός σε μεγάλο μέρος της ιστορίας.

Γιατί λοιπόν, εκτός από τη χρήση του για κοψίματα και εγκαύματα, έχουμε ξεχάσει σε μεγάλο βαθμό τα πολλά οφέλη του σήμερα;

Ήρθε η ώρα η αλόη βέρα να ανακτήσει ξανά το θρόνο της!



Τα κυριότερα οφέλη της:


1. Θεραπεία εγκαυμάτων

Μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η αλόη βέρα είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για τη θεραπεία εγκαυμάτων πρώτου και δευτέρου βαθμού. Αυτό οφείλεται στις καταπραϋντικές και ενυδατικές ιδιότητες του φυτού που βοηθούν το δέρμα να διατηρήσει την ακεραιότητά του.

2. Αντιγήρανση

Περιλαμβάνει αμινοξέα, ένζυμα, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία προάγουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην πεπτική υγεία και μειώνουν τα επιβλαβή νιτρικά άλατα. Με όλες αυτές τις ευεργετικές ενώσεις, η εφαρμογή της αλόης τοπικά παρέχει στο δέρμα μια σειρά από οφέλη.

Για παράδειγμα, η τοπική γέλη αλόης μπορεί να αυξήσει τη σύνθεση κολλαγόνου στο σώμα και ακόμη και να αλλάξει τη σύνθεση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα σας - αποτελεί το ένα τρίτο της περιεκτικότητάς μας σε πρωτεΐνες - και είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για το δέρμα, τα οστά, τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους μας. Τα υγιή επίπεδα κολλαγόνου αποτελούν επίσης βασικό συστατικό πίσω από ένα υγιές, νεαρό δέρμα. Εν ολίγοις, λόγω της επίδρασής του στο κολλαγόνο, η αλόη μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να φαίνεται πιο φρέσκο και με λιγότερες ρυτίδες!

Επιπλέον, η γέλη αλόης μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και της ακμής. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι η χρήση τζελ αλόης σε περιπτώσεις ακμής λειτούργησε ευεργετικά.

3. Διατροφικά και Αντιφλεγμονώδη Οφέλη

Όπως και άλλα φυλλώδη πράσινα φυτά, η αλόη βέρα είναι γεμάτη με ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων. Εδώ είναι μερικά από τα σημαντικά συστατικά μέσα στο τζελ αλόης:

Βιταμίνες: Η αλόη βέρα περιέχει βιταμίνη Α, η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και την αναπαραγωγή. Β12, η οποία διατηρεί τα κύτταρα του αίματος υγιή και βοηθά στη δημιουργία νέου DNA. Περιέχει επίσης βιταμίνες C και E. Αμινοξέα (Τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης): Υπάρχουν 20 πρωτεΐνες αμινοξέων που χρειάζονται οι οργανισμοί μας για ζωτικές διαδικασίες. Από αυτά τα 20, υπάρχουν 9 που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει μόνο του. Με άλλα λόγια, πρέπει να βρούμε αυτά τα αμινοξέα στα τρόφιμα μας, επομένως αυτά ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα. Το τζελ Αλόης παρέχει 7 από τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Πεπτικά ένζυμα: Τα πεπτικά ένζυμα είναι κρίσιμα για τη διάσπαση των μακροθρεπτικών συστατικών όπως τα λίπη, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες σε ακόμη μικρότερα κομμάτια που πρέπει να απορροφηθούν. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πεπτικά ένζυμα βοηθά στην πέψη και οδηγεί σε καλύτερη υγεία του εντέρου. Ορισμένες τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πεπτικά ένζυμα είναι ακτινίδια, τζίντζερ, αβοκάντο, μπανάνες,… και ΝΑΙ, αλόη τζελ, η οποία περιέχει 8 πεπτικά ένζυμα. Μερικά από αυτά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και άλλα βοηθούν στη διάσπαση της ζάχαρης και των λιπών. Ορυκτά: Η γέλη Αλόης παρέχει ασβέστιο, χρώμιο, χαλκό, σελήνιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρο. Τα συγκεκριμένα μέταλλα που το τζελ αλόης είναι υψηλότερα για την προαγωγή της υγείας των οστών, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και βοηθούν τις μεταβολικές λειτουργίες. Ανθρακινόνες είναι ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από νεφρική νόσο, ηπατική νόσο και καρκίνο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ανθρακινόνες καταστέλλουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν ένα υγιές έντερο. Η Αλόη παρέχει 12 μοναδικές ανθρακινόνες. Εκτός από τα προαναφερθέντα μικροθρεπτικά συστατικά και τα οφέλη τους, η κατανάλωση γέλης αλόης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της καούρας.


Πιο συγκεκριμένα, η γέλη αλόης μπορεί να βοηθήσει στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), μια πεπτική διαταραχή που συχνά οδηγεί σε καούρα. Μια μελέτη του 2015 από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής διαπίστωσε ότι η κατάποση σιροπιού αλόης βέρα δύο φορές την ημέρα μείωσε τα συμπτώματα GERD.


Τέλος, ένα από τα αναδυόμενα οφέλη από την κατανάλωση χυμού αλόης βέρα είναι η επίδρασή του στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη του 2015 δείχνει ότι η κατανάλωση γέλης αλόης βέρα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν καλύτερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να μειώσουν το σωματικό λίπος και το βάρος.

Κατανάλωση αλόης βέρα: ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα, καθώς ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν καθαρτικό αποτέλεσμα (πιθανότατα οφείλεται στις ανθρακινόνες).


4. Στοματική φροντίδα με Αλόη Βέρα

Ένα άλλο ελάχιστα γνωστό όφελος της αλόης είναι ως στοματικό διάλυμα. Υπάρχουν πολλές μελέτες για το στοματικό διάλυμα με βάση την αλόη βέρα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ουλίτιδας, συσσώρευσης πλάκας και καταπραΰνει τον ερεθισμό του στόματος.

Αυτό που ξεχωρίζει, ωστόσο, είναι μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Ethiopian Journal of Health Sciences. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στοματικό διάλυμα με βάση την αλόη βέρα μπορεί να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική λύση. Επιπλέον, η αλόη βέρα δεν περιέχει τις ανεπιθύμητες χημικές ουσίες.


5. Φυσικό συντηρητικό

Η ικανότητά της να διατηρεί φρούτα και λαχανικά με απλή επικάλυψη αλόης. Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Food Science and Technology διαπίστωσε ότι η γέλη αλόης έχει την ικανότητα να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρούτων και λαχανικών. Το φυτό είναι σε θέση να το κάνει αυτό επειδή έχει αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που παρέχουν αμυντικό φράγμα έναντι της μικροβιακής μόλυνσης των προϊόντων.


Στα αιθέριο Bio Stores θα βρείτε πάρα πολλά προϊόντα με Αλόη. Συμπληρώματα Διατροφής, προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος και πολλά άλλα! Σήμερα σας προτείνουμε ένα βιολογικό φυσικό χυμό έτοιμο για χρήση... με εγγύση χαμηλότερης τιμή και σε App Offer μόνο 11,90€!



106 views0 comments
bottom of page