top of page

Βιοποικιλότητα: Θα γίνουμε μάρτυρες της μεγαλύτερης εξαφάνισης

Οι άνθρωποι που ζουν σήμερα γίνονται μάρτυρες της αρχής της πρώτης μαζικής εξαφάνισης μετά από 65 εκατομμύρια χρόνια. Βιοποικιλότητα: Θα γίνουμε μάρτυρες της μεγαλύτερης εξαφάνισης.

Περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια μετά την τελευταία μαζική εξαφάνιση, η οποία σηματοδότησε το τέλος των δεινοσαύρων στον πλανήτη, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας μαζικής εξόντωσης. Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη, αυτή η μαζική εξαφάνιση —ή η εξαφάνιση του Ανθρωποκαινικού — είναι η μόνη που προκαλείται από τον άνθρωπο και η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των οικοτόπων, η ρύπανση και η βιομηχανική γεωργία παίζουν ρόλο.

Μόνο τις επόμενες δεκαετίες, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Οι πιο τραγικές απώλειες θα είναι αυτές που δεν μπορούμε καν να δούμε. «Σκεφτείτε τις συνέπειες της εξαφάνισης όπως το κάψιμο μιας γκαλερί τέχνης. Επομένως, δεν σκέφτεστε καν μια πιθανή άμεση αξία, αλλά σκέφτεστε την άυλη απώλεια της Παγκόσμιας Κληρονομιάς», είπε ο Τόμας Μπρουκς, ο επικεφαλής επιστήμονας στη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

«Θυμηθείτε, κάθε είδος είναι προϊόν εκατομμυρίων ετών εξέλιξης

18 views0 comments
bottom of page