top of page

Βουτυρόγαλα | Buttermilk


Το βουτυρόγαλα (buttermilk) είναι οξινισμένο αποβουτυρωμένο γάλα, δηλαδή το υγρό που μένει όταν αφαιρέσουμε από το γάλα το βούτυρο.

Η οξίνιση του γάλακτος γίνεται με την προσθήκη οξυπαραγωγικών μικροοργανισμών, οι οποίοι κατεβάζουν το pΗ του γάλακτος με αποτέλεσμα την πήξη του. Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιακής υγείας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Gut, το βουτυρόγαλα και άλλα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, περιέχουν μόρια που μειώνουν την παραγωγή χοληστερόλης και άλλων επικίνδυνων λιπιδίων στο αίμα. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος. Ερευνητές από τη Γαλλία διερεύνησαν πώς τα λιπίδια, οι οργανικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών, των ελαίων και των ορμονών που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους ανθρώπους. Επικεντρώθηκαν στα πολικά λιπίδια, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στο έντερο πειραματόζωων.

Πηγή: https://www.onmed.gr/

465 views0 comments
bottom of page