top of page

Διατροφή και Πάσχα! 9 Tips & tricks...


Πώς να χειριστούμε διατροφικά το παραδισικό Πασχαλινό τραπέζι.

1. Η παραδοσική σούπα του Μ.Σαββάτου: Είτε είναι μαγειρίτσα είτε σούπα αυγολέμονο, αποτελεί ένα ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Μια μικρή μερίδα σούπας είναι αρκετή, ώστε να μην επιβαρυνθεί το στομάχι λίγο πριν τον ύπνο. Αποφύγετε την παράλληλη κατανάλωση κρέατος και αυγών (μετά το τσούγκρισμα).

>> Εάν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στα δύο είδη σούπας, η σούπα αυγολέμονο αποτελεί πιο ελαφριά επιλογή, ειδικότερα αν μαγειρευτεί σε ζωμό λαχανικών αντί σε ζωμό κρέατος, παρά η μαγειρίτσα που περιέχει εντόσθια!


2. Το πρωινό της Κυριακής του Πάσχα: Το πρωινό είναι το πρώτο αλλά και το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, δεν πρέπει να παραλειφθεί. Ας είναι πιο λιτό από άλλες ημέρες και να αποφευχθεί η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φλαούνας, παραδοσιακών κουλουριών ή τσουρεκιού! Περιέχουν όλα "αχρείαστες" θερμίδες!

>> Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα ή γιαούρτι, μια λεπτή φέτα φλαούνα, 1-2 μικρά παραδοσιακά κουλουράκια ή 1 φέτα ψωμί με λίγο τυρί, μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη. Για ενδιάμεσο γεύμα μέχρι το μεσημεριανό 1 φρούτο θα σας κρατήσει!


3. Πασχαλινά ζυμώματα και σοκολατένιες λιχουδιές: Στην Κύπρο οι φλαούνες δε λείπουν σχεδόν από κανένα σπίτι, όπως και τα παραδοσιακά κουλουράκια. Τα είδη αυτά καταναλώνονται κυρίως στο πρωινό ή συνοδεύουν τον καφέ τις απογευματινές ώρες. Οι φλαούνες και τα τσουρέκια, λόγω της υψηλής τους θερμιδικής αξίας και της υψηλής περιεκτικότητας τους σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη, επιβάλλεται να καταναλώνονται με σύνεση και χωρίς υπερβολές. 1 - 2 φετούλες τσουρέκι ή φλαούνα μαζί με γάλα ή καφέ για πρωινό ή 1 φέτα για απογευματινό είναι αρκετές για να πάρετε τη γεύση και να μην ξεφύγετε διατροφικά. Προσοχή στα σοκολατένια αυγά!

>> Δοκιμάστε τα πασχαλινά εδέσματα. Μην κάνετε όμως κατάχρηση! Αποφύγετε να καταναλώσετε τα είδη αυτά περισσότερο από 2-3 φορές!!! Είναι εύκολο!!!


4. Το πασχαλινό τραπέζι: Στο πασχαλινό τραπέζι σερβίρεται μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων με το κόκκινο κρέας να έχει την τιμητική του. Εφόσον δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε κάποιο από τα φαγητά της ημέρας. Ωστόσο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα και την ποιότητα της τροφής χωρίς να κάνετε καταχρήσεις.

>> Προσοχή στην ποσότητα! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα φαγητού σε ένα γεύμα. Ψωμί με μέτρο! Περιοριστείτε σε 1 φέτα ψωμιού ολικής αλέσεως. Το βραδινό επιβάλλεται να είναι αρκετά ελαφρύ...


5. Η σαλάτα είναι απαραίτητο συνοδευτικό: Βάλτε αρκετή σαλάτα στο πιάτο σας! Μην την αγνοήσετε λόγω της μεγάλης ποικιλίας φαγητών που θα υπάρχει.

>> Γεμίστε τουλάχιστον το μισό σας πιάτο με σαλάτα, ώστε να μη μείνει αρκετός χώρος για τα υπόλοιπα!!! Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά θα σας βοηθήσουν να χορτάσετε ευκολότερα.


6. Καλή και αργή μάσηση της τροφής: Τρώτε αργά και ευχαριστηθείτε κάθε μπουκιά. Απολαύστε το εορταστικό κλίμα και την καλή παρέα. Μην ξεχνάτε ότι τέτοιου είδους συγκεντρώσεις δεν έχουν μοναδικό σκοπό το φαγητό, αλλά την επανασύνδεση συγγενών και φίλων.


7. Κατανάλωση αλκοόλ... με μέτρο: Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αντιστοιχεί στα 2 ποτά για τους άντρες και στο 1 ποτό για τις γυναίκες!!!


8. Επιστροφή στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες: Από την επόμενη κιόλας ημέρα καλό θα ήταν να απαλλαχτείτε άμεσα τα φαγητά που απέμειναν από το πασχαλινό τραπέζι, ώστε να γυρίσετε όσο το δυνατό γρηγορότερα στις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες.


9. Μετά την Τρίτη του Πάσχα: Ας κάνουμε μια αποτοξίνωση! Επιλέξτε φρούτα, λαχανικά και φρέσκους χυμούς για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι απλό και αποτοξινωτικό!!!


Δεν ξεχνάμε την ποιότητα της τροφή μας. Στα αιθέριο Bio Stores θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να φτιάξετε τα αγαπημένα σας παραδοσιακά φαγητά με αγνές και "καθαρές" βιολογικές πρώτες ύλες. Καλό Πάσχα!


Αντρέας Πολυδώρου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος BSc

36 views0 comments
bottom of page