top of page

Καθαριστικά και εγκυμοσύνη!

Για μια μέλλουσα μητέρα, η υγεία του αγέννητου μωρού αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Από τη φυση του το γυναικείο σώμα δημιουργεί ένα φράγμα μεταξύ του εμβρύου και των διαφόρων τοξινών που υπάρχουν στο περιβάλλον.

Ωστόσο υπάρχουν περιβαλλοντικές τοξικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία ενός μωρού στη μήτρα. Όμως η έγκυος μητέρα μπορεί να προστατέψει την ίδια και το αγέννητο παιδί της μειώνοντας την έκθεση στα προϊόντα που τις περιέχουν .

Οι χημικές ουσίες σε πολλά κοινά καθαριστικά έχουν τοξικές επιδράσεις στη γονιμότητα!

Πιο συγκεκριμένα...

• Τα έντονα συνθετικά αρώματα σε προϊόντα καθαρισμού προέρχονται τις περισσότερες φορές από χημικές ουσίες που αποκαλούνται φθαλικές ενώσεις. Στόχος της χρήσης τους σε τόσο μεγάλη αναλογία κατά την παραγωγή είναι να διαρκεί το άρωμα του αρκετό διάστημα. Τα διακριτικά φυσικά αρώματα της φύσης με την πολύ πιο χαρακτηριστική ευωδιά κρατάνε πολύ λιγότερο, διαχέονται εύκολα παντού και κυρίως ποτέ δεν βλάπτουν!

• Οι επιφανειοδραστικές ουσίες με βάση το πετρέλαιο, αν και λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Χρησιμοποιούνται στην παραγωγή για να σπάνε πιο εύκολα τα διάφορα χημικά καθαριστικά όταν αναμιγνύονται με το νερό . Όμως έρευνες σε ζώα έχουν αποδείξει πως μειώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Το χειρότερο είναι πως παραμένουν στο περιβάλλον , στην επιφάνεια και στα αντικείμενα που πλένονται πολύ καιρό μετά. Συνήθως αναφέρονται ως APE ή αλλιώς αλκυλοφαινοξέα άλατα, ένα μάλιστα από από αυτήν την κατηγορία χρησιμοποιείται και ως αποτρεπτικό της γενετήσιας λειτουργίας.

• Οι διαλύτες που βρίσκονται στα περισσότερα και τα πιο γνωστά υγρά καθαρισμού τζαμιών, γενικού καθαρισμού, σε πολυκαθαριστικά κ.λ.π. περιέχουν EGBE ή διβουτοξυαιθανόλη, η οποία αποδεδειγμένα προκαλεί προβλήματα γονιμότητας σε ζώα σε πειραματικές έρευνες εργαστηρίου.

Δυστυχώς αυτό που ποτέ δε λέγεται είναι πως με την ίδια ευκολία που αυτά τα απορρυπαντικά διαλύουν τα λίπη, με την ίδια ακριβώς εισέρχονται στο δέρμα και το σώμα, στις εγγύους και στο έμβρυο... Μελέτες στην Κίνα πρόσφατα απέδειξαν πως οι γυναίκες που χρησιμοποιούν καθημερινά χημικά καθαριστικά, παρουσιάζουν μειωμένη γονιμότητα Στους πρώτους τρείς μήνες της εγκυμοσύνης οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα κοινά καθαριστικά επηρεάζουν καθοριστικά το σχηματισμό των οργάνων, την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και ενισχύουν τυχόν δυσλειτουργίες κατά την γέννηση. Στους επόμενους έξι μήνες από τα χημικά καθαριστικά επηρεάζονται ο εγκέφαλος και όλες οι νοητικές λειτουργίες και η ανάπτυξη του μωρού , καθώς μειώνεται το βάρος και το ύψος του.

Επίσης τα βρέφη είναι ευάλωτα σε αθένειες κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Μερικά πολύ συνηθισμένα συστατικά που συναντώνται στα κοινά καθαριστικά και θεωρούνται υπαίτια για δυσλειτουργίες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά είναι: αμμωνία, κάλιο, υδροξείδιο, χλώριο, νάτριο, υποχλωριώδες, υδροχλωρικό οξύ, νιτρικό οξύ, αμίαντος, θειικό οξύ, fiberglass...


Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε τα συστατικά στα καθαριστικά μας και να επιλέγουμε όσο το δυνατόν πιο φυσικά καθαριστικά. Τα τελευταία χρόνια έχει καταρριφθεί ο μύθος ότι τα προϊόντα καθαρισμού που είναι φιλικά στο περιβάλλον, αρά και σε εμας, δεν είναι αποτελεσματικά!

Υπάρχουν πλέον καταπληκτικά προϊόντα που και καθαρίζουν και απολυμαίνουν! Ψαξτε επίσης τις πιστοποιήσεις που έχουν... Η πιστοποίηση ECO LABEL είναι η πιο ασφαλής επιλογή!

Στα αιθέριο bio stores θα βρείτε καθαριστικά ασφαλή για εσας, για τα παιδιά σας και για το περιβάλλον μας!


90 views0 comments
bottom of page