top of page

Στρες και διατροφή

Τροφές που μπορεί να βοηθήσουν

Το στρες είναι πλέον ένα σύνηθες πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν στρες, είτε εξωτερικές πιέσεις, π.χ. εργασιακά ή οικογενειακά θέματα, είτε εσωτερικές επιρροές, όπως από το πεπτικό, ανοσοποιητικό ή νευρικό σύστημα, λόγω των τροφίμων που καταναλώνουμε.


Σύνθετοι υδατάνθρακες

Όλοι οι υδατάνθρακες ωθούν τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη. Για να είναι σταθερή αυτή η παροχή της χημικής ουσίας, είναι προτιμότερο να καταναλώνονται κυρίως σύνθετοι υδατάνθρακες, καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο να αφομοιωθούν. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Καλές επιλογές αποτελούν τα προϊόντα ολικής άλεσης, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού, ρύζι, όσπρια και πατάτες.

Πρωτεΐνη

Όταν το σώμα ταλαιπωρείται από χρόνιο στρες, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για πρωτεΐνη. Αυτή βοηθά στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, χαρίζοντας στον οργανισμό ενέργεια. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι το αυγό, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Γάλα

Η κατανάλωση μιας κούπας γάλακτος πριν τον ύπνο, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες. Το ασβέστιο, συνδυαστικά με τη βιταμίνη D, μπορεί να μειώσει το άγχος, να βοηθήσει τους μυς να χαλαρώσουν και να σταθεροποιήσει τη διάθεση. Προτείνεται κυρίως να καταναλώνεται γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Μαύρη σοκολάτα

Αν και η κατανάλωση γλυκών σε περίοδο στρες είναι καλό να αποφεύγεται, εξαίρεση αποτελεί η μαύρη σοκολάτα. Η συγκεκριμένη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ορμονών του στρες στο σώμα.

Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, μπορούν να αποτρέψουν την αύξηση των ορμονών του στρες και να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Επίσης, δρουν κατά των φλεγμονών και μαζί με την βιταμίνη D συμβάλουν στην ρύθμιση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα την καλή διάθεση.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, ως αντιοξειδωτική ουσία, έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτό συνεπάγει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και τη ρύθμιση του στρες. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα ακτινίδια, οι πιπεριές, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα κτλ.

Ξηροί καρποί

Σε περιπτώσεις έντονης επιθυμίας για τροφή, οι ξηροί καρποί είναι μια εύκολη και υγιεινή λύση που θα μας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα. Επίσης, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του στρες. Δεν πρέπει όμως να καταναλώνεται πάνω από μια χούφτα ξηρών καρπών ημερησίως.

Φρέσκα φρούτα & λαχανικά

Αν και πολλοί θεωρούν τις σαλάτες ως μια βαρετή επιλογή φαγητού, έχει αποδειχθεί πως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale, καθώς και άλλα ωμά φρούτα και λαχανικά, είναι σημαντικά στην καταπολέμηση του άγχους. Πιο συγκεκριμένα, τα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν πλούσια πηγή μαγνησίου, που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση επιπέδων κορτιζόλης και αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή της ντοπαμίνης, χημικής ουσίας που ευθύνεται για την καλή διάθεση.


Δειτε το άρθρο: Vita4you


22 views0 comments
bottom of page