top of page

Θα μπορούσε το λάδι καρύδας να σταματήσει τη γήρανση;



Μελέτες διαπιστώνουν πως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα θα μπορούσε να σταματήσει τα σημάδια του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τα προβλήματα ακοής και απώλειας βάρους καθώς και να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας, όπως το λάδι καρύδας, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και βοηθούν στο να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, συμβάλλοντας στην ανάπλαση των κυττάρων και στην προστασία του DNA. Τα έλαια καρύδας μπορούν να δώσουν στον εγκέφαλο τα απαραίτητα καύσιμα για να διορθώσουν οποιαδήποτε βλάβη των κύτταρων και του DNA από τη διαδικασία της γήρανσης.

Στα πλαίσια της νέας μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν ποντίκια με ένα ελαττωματικό DNA. Στους ανθρώπους, αυτό το ελάττωμα προκαλεί το σύνδρομο Cockayne, (ονομάζεται επίσης Weber-Cockayne σύνδρομο, ή Neill-Dingwall Syndrome), μία σπάνια εκ γενετής διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή ανάπτυξη, διαταραχή της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος, ανώμαλη ευαισθησία στο ηλιακό φως (φωτοευαισθησία) και πρόωρη γήρανση. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο έχουν προσδόκιμο ζωής μεταξύ 10 και 12 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ποντίκια με αυτό το ελάττωμα, ακολουθώντας μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα, καθυστερούσαν τις διαδικασίες γήρανσης, όπως τα προβλήματα ακοής και απώλεια βάρους. Μία τέτοια διατροφή επιβραδύνει επίσης τη γήρανση του εγκεφάλου, δίνοντας ελπίδα στα παιδιά που γερνούν πρόωρα και σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής της μελέτης Vilhelm Bohr, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δήλωσε: "Η μελέτη είναι μία καλή είδηση για τα παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο Cockayne, επειδή δεν υπάρχει έως σήμερα μία αποτελεσματική θεραπεία".


Τι είναι το σύνδρομο Cockayne; Το σύνδρομο Cockayne (CS) είναι μία πολύ σπάνια ασθένεια που έχει ως αποτέλεσμα την αργή ανάπτυξη σε βρέφη και την ταχεία γήρανση σε παιδιά. Τα άτομα με αυτό το σύνδρομο έχουν μικρότερο μέγεθος κεφαλής από το κανονικό, κοντό ανάστημα, βυθισμένα μάτια, και μία εμφάνιση "προχωρημένης ηλικίας". Ένα στα 500.000 παιδιά εκτιμάται ότι πρόκειται να νοσήσει από αυτό το σύνδρομο, κάτι που το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί. Για τους ασθενείς με σύνδρομο Cockayne, οι οποίοι νοσούν από τη γέννηση, έχουν προσδόκιμο ζωής τρία έως επτά έτη. Άλλοι ασθενείς αρχίσουν να παρουσιάζουν συμπτώματα στην πρώιμη παιδική ηλικία και το προσδόκιμο ζωής τους τείνει να είναι κάτω από τα 20 έτη. Ωστόσο, ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις ασθενών με CS ζουν σημαντικά περισσότερο. Τα άτομα με CS είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο φως του ήλιου και τα ηλιακά εγκαύματα, έτσι ώστε να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια της ημέρας. "Η μελέτη μας δείχνει ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να αναβάλει τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων και του εγκεφάλου". Τα ευρήματα ως εκ τούτου, αποκαλύπτουν ότι ασθενείς με Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον ή σύνδρομο Cockayne μπορούν να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα. Οι ερευνητές εξήγησαν πως ο εγκέφαλος μας έχει μία σταθερή ανάγκη για καύσιμα με τη μορφή είτε της ζάχαρης ή των κετονών. Οι κετόνες είναι εφεδρικό καύσιμο του εγκεφάλου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε περιόδους χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως συμβαίνει όταν ένα άτομο είναι σε νηστεία. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα διασπά το λίπος όταν χρειάζεται ζάχαρη και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας παράγει κετόνες. “Ελπίζουμε λοιπόν, ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι καρύδας ή παρόμοια λίπη θα έχει ευεργετική επίδραση, επειδή τα κύτταρα του εγκεφάλου τρέφονται με επιπλέον "καύσιμα" και κατά συνέπεια βοηθούν στην ανάπλαση των κυττάρων”, είπε ο Morten Scheibye-Knudsen, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη.


Το Λάδι Καρύδας της Green Foods είναι 100% βιολογικό, παρθένο και ψυχρής έκθλιψης!

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην Μαγειρική ή ακόμα και ως καλλυντικό.

Θα το βρείτε σε όλα τα "αιθέριο" Bio Stores σε καταπληκτική τιμή!

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cell Metabolism. “Τα οφέλη για την υγεία από το λάδι καρύδας - και πώς να το χρησιμοποιήσετε”. Πηγή: www.dailymail.co.uk

79 views0 comments
bottom of page