top of page

Οι ευεργετικές ιδιότητες των Φυτικών Ινών

Updated: Apr 2, 2021

Τι είναι οι φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το βρώσιμο τμήμα των φυτικών τροφίμων, οι οποίες δεν μπορούν να πεφθούν ή να απορροφηθούν στο λεπτό έντερο και περνούν ανέπαφες στο παχύ έντερο για να αποβληθούν από τον οργανισμό συμπαρασύροντας άχρηστες ουσίες.

Τύποι φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, λαχανικά θαλάσσης και όσπρια. Εντός της κατηγορίας αυτής ανήκουν δύο τύποι φυτικών ινών: οι διαλυτές και οι μη-διαλυτές ή αδιάλυτες ίνες. Και οι δύο αυτοί τύποι αποτελούν πολύτιμα στοιχεία για την ανθρώπινη διατροφή με διαφορετικές ιδιότητες ο καθένας. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό και ως εκ τούτου, περνούν μέσα από το σώμα γρήγορα, βοηθώντας στη διατήρηση της σωστής κινητικότητας του εντέρου και της ισορροπημένης λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Οι διαλυτές ίνες, μπορούν να απορροφηθούν μερικώς από το σώμα. Μπορούν να δράσουν σχεδόν σαν ένα προϊόν αποτοξίνωσης.

Τα οφέλη των φυτικών ινών

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι φυτικές ίνες είναι ένας σημαντικός παράγοντας για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στον έλεγχο και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στην πρόληψη των χρόνιων ασθενειών. Παρ’ όλα αυτά, οι ρυθμοί της καθημερινότητας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί τους περισσότερους ανθρώπους να ακολουθούν διατροφή ιδιαίτερα φτωχή σε φυτικές ίνες.

Πρόσθετα οφέλη Η διατροφή μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου, που αντιπροσωπεύουν έως και το 35% όλων των καρκίνων. Η κατανάλωση φυτικών ινών προτείνεται συχνά ως μία καλή προληπτική αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων όπως ο καρκίνος, συμπεριλαμβανομένων του παχέος εντέρου [1,2,4] μαστού [2], και γαστρικού[4]. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν συνήθως χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες, προκαλούν κορεσμό, συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο και την απώλεια βάρους [1,2,3,4]. Για παράδειγμα, επειδή οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο της τροφής που καταναλώνουμε χωρίς να προσθέτουν θερμίδες (χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο), τα γεύματα είναι πιο χορταστικά. Αυτό το συναίσθημα της πληρότητας μπορεί να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποτρέποντας την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. [3]. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν επίσης να καθυστερήσουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα (μεταγευματική γλυκαιμική αντίδραση) και της απόκρισης της ινσουλίνης. Η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από διαβήτη να ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. [1,2,3,4].

Καρδιά και φυτικές ίνες Διάφορες μελέτες πραγματεύονται την ισχυρή σύνδεση μεταξύ των φυτικών ινών και της καρδιακής υγείας. Πράγματι, έχει καταγραφεί ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών με βάση τα δημητριακά, έχουν ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης στεφανιαίας νόσου [1,4]. Η συχνή κατανάλωση φυτικών ινών θεωρείται επίσης ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης [1,2]. Η αύξηση της πρόσληψης διαλυτών ινών έχει επίσης συνδεθεί με τη μείωση της χοληστερόλης έως και 16% [1].

Πηγή φυτικών ινών

Ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχυθεί η πρόσληψη φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή, αποτελεί μέσω της Βρώμης, μια φανταστική πηγή σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Είναι επίσης μία εξαίρετη πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φυλλικού οξέος, χωρίς να περιέχει χοληστερίνη.


NOW: Psyllium Husk Caps

Συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο μας.

Source:

1. Anderson JW et al., 1994 Health benefits and practical aspects of high-fibre diets Am J Clin Nutr 1994;59(suppl) 1242S-7S 2. Warrand J Healthy polysaccharides The next chapter in food production Food Technol Biotechnol 2006 3. Burton-Freeman B, 2000 Symposium: Dietary composition and obesity: Do we need to look beyond dietary fat? JN 2000 4. Position of the dietetic health association: Health implications of dietary fibre ADA Reports July 2002, July vol. 102 no. 7

67 views0 comments
bottom of page