top of page

8 Λόγοι για να μειώσουμε την κατανάλωση της ζάχαρης!


Όλοι αγαπάμε τα γλυκά! Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Τα γλυκά και κυρίως η ζάχαρη που περιέxεται σε αυτά, αυξάνει το σάκχαρο του αίματος το οποίο προσφέρει γρήγορη και άμεση ώθηση στην ενέργεια. Η ενέργεια και το χαρούμενο συναίσθημα που αισθανόμαστε όμως από την κατανάλωση της ζάχαρης, είναι μικρής διάρκειας και αυτό που ακολουθεί είναι να χρειαζόμαστε κι άλλη ώθηση δηλαδή περισσότερη ζάχαρη και έτσι αρχίζει ο κύκλος της εξάρτησης.

Ας δούμε 8 λόγους για τους οποίους η ζάχαρη επηρεάζει την γενική μας υγεία:

1. Διαβήτης:

Μέχρι πρόσφατα, έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία ήταν η κύρια αιτία του διαβήτη και όχι η κατανάλωση ζάχαρης. Ωστόσο, νέα έρευνα έχει δείξει ότι η ζάχαρη έχει ανταποδοτικό αποτέλεσμα όσον αφορά τον διαβήτη, πέρα από τις θερμίδες που περιέχει.

2. Μειώνει τη μνήμη και τη μάθηση:

Μελέτες έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης. Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να μειώσει τη ζημιά.

3. Τερηδόνα:

Η σύνδεση μεταξύ της ζάχαρης και της φθοράς των δοντιών είναι καλά εδραιωμένη. Υπάρχει, επίσης, σημαντική ένδειξη ότι η διατήρηση της πρόσληψης από σάκχαρα, σε κάτω από 5% της διατροφής σας, συμβάλει στην αποφυγή κοιλοτήτων στα δόντια.

4. Άσθμα:

Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση αναψυκτικών και ζάχαρης γενικότερα, τόσο πιο πιθανό είναι ένα άτομο να υποφέρει από ασθένειες (π.χ. άσθμα) του αναπνευστικού συστήματος.

5. Καρδιοπάθεια:

Μια μελέτη του 2014 εξέτασε την κατανάλωση ζάχαρης και τις καρδιακές παθήσεις. Τα άτομα που κατανάλωναν το 25% των θερμίδων σε ζάχαρη, βρέθηκαν να έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής νόσου αντί εκείνων των οποίων η πρόσληψη ήταν 7%.

6. Ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου:

Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση της χλωρίδας του εντέρου μέσα σε 24 ώρες. Ανισορροπίες στη χλωρίδα του εντέρου, μπορεί να επηρεάσει την πέψη, να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονής και πολλά άλλα.

7. Παχυσαρκία:

Μελέτες σε ενήλικες και παιδιά συνδέουν τη ζάχαρη από ζαχαρούχα ποτά με την αύξηση του σωματικού βάρους.

8. Ταχύτερη Γήρανση:

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι διαβητικοί γερνούν γρηγορότερα από άλλους ανθρώπους. Η περίσσεια του σακχάρου στο αίμα οδηγεί σε γλυκοζυλίωση (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη).

Αντικαταστήσετε την Ζάχαρη με φυσικά βιολογικά γλυκαντικά, όπως Αγαύη, σιρόπι Σφενδάμου, Μελάσα, Μέλι, ζάχαρη Καρύδας, σιρόπι Ρυζιού...


Στα "αιθέριο" Bio Stores θα βρείτε φανταστικές λύσεις, μιλήστε με τους Διαιτολόγους μας!


65 views0 comments
bottom of page