top of page

Ανακάλυψη ΣΟΚ από το Environmental Working Group (EWG)



Μια ομάδα περιβαλλοντικής υπεράσπισης έχει ανακαλύψει ακόμα περισσότερα ίχνη μιας πιθανής χημικής ουσίας που προκαλεί καρκίνο σε δημοφιλή πρωινά βρώμης και σνακ που διατίθενται στο εμπόριο, στα παιδιά.

Η περιβαλλοντική ομάδα εργασίας (EWG) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι δοκιμές που ανέθεσε διαπίστωσαν ότι το glyphosate, το ενεργό συστατικό του φυτοκράμματος Roundup της Monsanto, βρίσκεται σε περίπου 30 προϊόντα της General Mills και Quaker που παρασκευάζονται με συμβατικά καλλιεργημένη βρώμη.

Οι δοκιμές βρήκαν το glyphosate σε 28 από 28 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων Cheerios, στιγμιαίων βρώμης και σνακ μπαρ. Σε 26 από αυτά, τα επίπεδα ξεπέρασαν το όριο ασφαλείας της EWG, δηλαδή 160 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb).

"Πόσα μπόλ δημητριακών και βρώμης έχουν φάει τα παιδιά που είχαν και με μια δόση ζιζανιοκτόνου;" Είναι μόνο μια ερώτηση που μπορούν να απαντήσουν οι General Mills, PepsiCo [ιδιοκτήτης του Quaker] και άλλες εταιρείες τροφίμων ", δήλωσε ο Πρόεδρος της EWG Ken Cook. "Αν όμως οι εταιρείες αυτές απλώς στραφούν σε βρώμη που δεν ψεκάζεται με glyphosate, οι γονείς δεν θα πρέπει να αναρωτιούνται εάν το πρωινό των παιδιών τους περιέχει χημικό που συνδέεται με τον καρκίνο."

Αυτός ο κύκλος δοκιμών έρχεται δύο μήνες μετά από τις αρχικές δοκιμές που ανατέθηκαν από την EWG, επίσης, έδειξε το glyphosate σε 43 από τα 45 προϊόντα που δοκιμάστηκαν και χρησιμοποιούσαν συμβατικά καλλιεργημένη βρώμη. Περισσότεροι από τα δύο τρίτα είχαν επίπεδα υψηλότερα από το όριο ασφαλείας της EWG. Η EWG βρήκε επίσης το glyphosate σε ένα τρίτο των 16 προϊόντων που παράγονται με βιολογική βρώμη.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) δήλωσε σε μια δήλωση προς την ABC News ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν για τα αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν ποσά πολύ χαμηλότερα από το όριο ασφαλείας τους των 30.000 ppb.

"Η επανεξέταση των διαθέσιμων δεδομένων από την EPA δεν υποστηρίζει πρόσφατους ισχυρισμούς ότι το glyphosate, το ενεργό συστατικό του RoundUp, που βρίσκεται στα δημητριακά (και άλλα τρόφιμα που περιέχουν προϊόντα όπως το σιτάρι και τη βρώμη) προκαλεί ανησυχίες", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της EPA.

Η General Mills Mills και η Quaker απέρριψαν επίσης τα αποτελέσματα.

"Τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που αναφέρονται στις πρόσφατες ειδήσεις είναι ένα μικρό μέρος του ποσού που επιτρέπει η κυβέρνηση. Οι καταναλωτές βομβαρδίζονται τακτικά με ανησυχητικούς τίτλους, αλλά σπάνια έχουν το χρόνο να ζυγίζουν τις πληροφορίες για τον εαυτό τους", γράφει ο General Mills ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη CBS MoneyWatch. Η Quaker δήλωσε επίσης ότι τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν από την EWG ήταν ασφαλή.

Ωστόσο, η EWG επεσήμανε ότι τα όρια EPA καθορίστηκαν το 2008, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο ανέφερε ότι το glyphosate είναι "πιθανώς καρκινογόνο" για τους ανθρώπους το 2015. Σημείωσε επίσης ότι τα όρια ασφάλειας μπορούν να επηρεαστούν από την άσκηση πιέσεων από τη βιομηχανία.

Η Monsanto έχει ιστορικό χρηματοδότησης δοκιμών που αναφέρει ότι το glyphosate είναι ασφαλές και ένας δικαστής αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσε την ετυμηγορία της κριτικής επιτροπής ότι η επανειλημμένη χρήση του Roundup προκάλεσε καρκίνο στον Deweyne Johnson.

Οι επιστήμονες της EWG αγόρασαν ένα ή δύο δείγματα από κάθε προϊόν σε καταστήματα στο Σαν Φρανσίσκο και την Ουάσιγκτον, DC. Τα δείγματα δοκιμάστηκαν σε εργαστήρια Anresco στο San Francisco.

Παρακάτω είναι ο κατάλογος των προϊόντων που δοκιμάστηκαν θετικά, ταξινομημένα από τη μεγαλύτερη ποσότητα glyphosate σε λιγότερο, σε μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb), οπότε δείτε εάν κάποιο από τα αγαπημένα σας είναι στη λίστα:

  1. Quaker Oatmeal Squares Δημητριακά με μέλι: 2.837 ppb σε ένα δείγμα.

  2. Quaker Oatmeal Squares Καφέ δημητριακά ζάχαρης: 2.746 ppb σε ένα δείγμα.

  3. Quaker Ολονύκτια βρώμη χωρίς ζάχαρη με σπόρους Chia: 1.799 ppb σε ένα δείγμα.

  4. Cheerios Oat Crunch Κανέλα: 1,171 ppb στο δείγμα 1 και 541 ppb στο δείγμα 2.

  5. Quaker Ολονύκτια βρώμη Σταφίδα Καρυδιά & μέλι Heaven: 1.029 ppb σε ένα δείγμα.

  6. Quaker πρωινού Quaker Μαλακές ψημένες μπάρες Γραμμές βουτύρου φιστικιών: 1,014 ppb στο δείγμα 1 και 713 στο δείγμα 2.

  7. Μέλι Cheerios: 833 στο δείγμα 1 και 894 στο δείγμα 2.

  8. Quaker Πρωινό Διαμερίσματα Τραγανά Σνακ Μπαρ Αμύγδαλο Cranberry: 894 ppb σε ένα δείγμα.

  9. Παγωμένο Cheerios: 756 ppb στο δείγμα 1 και 893 ppb στο δείγμα 2.

  10. Apple Cinnamon Cheerios: 868 ppb σε ένα δείγμα.

  11. Quaker Απλά Granola Βρώμη, Μέλι & Αμύγδαλα: 625 ppb στο δείγμα 1 και 862 ppb στο δείγμα 2.

  12. Σοκολάτα Cheerios: 826 ppb σε ένα δείγμα.

  13. Πολύ Berry Cheerios: 810 ppb σε ένα δείγμα.

  14. Quaker Chewy Βούτυρο σοκολάτας με φιστίκι: 625 ppb στο δείγμα 1 και 275 ppb στο δείγμα 2.

  15. Fruity Cheerios: 618 ppb σε ένα δείγμα.

  16. Quaker Real Medleys Super Grains Μπανάνα Καρυδιά Στιγμιαία Βρώμη: 608 ppb σε ένα δείγμα.

  17. Quaker Chewy S'mores Bars: 260 ppb στο δείγμα 1 και 572 ppb στο δείγμα 2.

  18. Quaker Instant Oatmeal Μήλα & Κανέλα: 543 ppb στο δείγμα 1 και 248 ppb στο δείγμα 2.

  19. Quaker Instant Oatmeal Cinnamon & Spice: 128 ppb στο δείγμα 1 και 45 ppb στο δείγμα 2.

To άρθρο αποτελεί μετάφραση από το site της EcoWatch:

93 views0 comments
bottom of page