top of page

Πώς να φτιάξετε μια Υγιεινή Πίτσα


Υγιεινή σημαίνει καθαρή τροφή! Τα υλικά που χρησιμοποιούμε σε όλες τις συνταγές μας πρέπει να είναι καθαρά από φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα, χρωστικές ουσίες, πρόσθετα και γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Αν επιλέξουμε βιολογικές πρώτες ύλες είμαστε σίγουροι για την ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε!

 

Υλικά για Ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια ξηρή μαγιά

350 ml χλιαρό νερό

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γλ. αλάτι

Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ, βάλτε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήστε το μπολ σκεπασμένο με μία μεμβράνη για 10 περίπου λεπτά μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια (δείγμα ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί.)

  • Ρίξτε λίγο-λίγο το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύοντας.

  • Όταν η ζύμη «μαζέψει», φτιάξτε μια μπάλα και ζυμώστε καλά για 5-10 λεπτά σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και εύπλαστη (αν κολλάει στα χέρια σας, σημαίνει ότι χρειάζεται να προσθέσετε λίγο χλιαρό νερό).

  • Λαδώστε ένα μπολ, βάλτε μέσα τη ζύμη και σκεπάστε το με μια πετσέτα ή μεμβράνη. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο (μισή έως μία ώρα μετά), απλώστε την σε ένα λαδωμένο ταψί, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας προς τα έξω, μέχρι να το καλύψει ολόκληρο.

  • Απλώνοντας λίγο καλαμποκάλευρο στο ταψί θα κάνετε τη ζύμη πιο τραγανή!

Φρέσκια σάλτσα. Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τη δική σας φρέσκια σάλτσα, από φρέσκες ντομάτες και βασιλικό ή ρίγανη ή δυόσμο ή να επιλέξετε μια σάλτσα ντομάτας χωρίς συντηριτικά. Στα αιθέριο Bio stores θα βρείτε πολλές επιλογές!

Υλικά για Σάλτσα

4-5 αποφλοιωμένες ντομάτες

1 κ.σ. σιρόπι αγαύη

¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Λίγο φρέσκο ή ξηρό βασιλικό ή δυόσμο ή ρίγανη

Αλάτι/Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Τρίψτε τις ντομάτες

  • Βάλτε όλα τα υλικά σ' ένα κατσαρολάκι και βράστε τα σε χαμηλή φωτιά, αλατοπιπερώνοντας. Όταν η σάλτσα δέσει, κατεβάστε την απ' τη φωτιά, αφήστε την να κρυώσει και, στη συνέχεια, απλώστε μια παχιά στρώση πάνω στο ζυμάρι.

  • Το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά είναι το μυστικό της επιτυχίας για την σάλτσα σας.

  • Για πιο kid friendly γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κέτσαπ χωρίς ζάχαρη.

Ο στόχος είναι να "κερδίσετε" τα παιδιά , σας δίνουμε έναν απλό και δημοφιλή συνδυασμό υλικών με τυριά και αλλαντικά. Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε υλικά.

Υλικά

1 φλ. τσαγιού μοτσαρέλα τριμμένη (δοκιμάστε ακόμα και vegan mozzarella όπως Mozzarisella ή τυρί για Πίτσα της Green Vie)

10-15 φέτες τυρί γκούντα

10-15 φέτες ζαμπόν ή Γαλοπούλα ή Κοτόπουλο (μια πραγματικά υγιεινή επιλογή: τα αλλαντικά σας να μην περιέχουν νιτρώδη) - δοκιμάστε τα bio αλλαντικά "Πάντων Γη"!

Μανιτάρια, πιπεριές, τυρί έμενταλ, είναι μερικά μόνο από τα υλικά που μπορείτε να προσθέσετε.

Εκτέλεση

Αφού ανακατέψετε τα τυριά μεταξύ τους, απλώστε τα ομοιόμορφα πάνω στη σάλτσα. Προσθέστε τις φέτες αλλαντικών και τα έξτρα υλικά της επιλογής σας. Η πίτσα σας είναι έτοιμη για το φούρνο.

Πώς να ψήσετε την πίτσα

Είναι σημαντικό να έχετε προθερμάνει καλά το φούρνο, στους 200–220 βαθμούς - ο καυτός φούρνος μοιάζει με τον ξυλόφουρνο.

Μη χρησιμοποιήσετε αέρα –μόνο αντιστάσεις.

Ψήστε την πίτσα αρχικά στο χαμηλότερο ράφι, μέχρι το τυρί να λιώσει. (Από 10 έως 20 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας).

Βάλτε την για ακόμη 5 έως 10 λεπτά στη μεσαία σχάρα, για να ψηθούν τα υλικά, χωρίς να «αρπάξει» η ζύμη.

92 views0 comments
bottom of page